• nl
  • en
afbeelding NCDD

Project Duurzaamheidsbeleid

De basis voor het duurzaam beheren en toegankelijk houden van digitale collecties wordt gevormd door een preservation policy, oftewel een bewaarbeleid. In de preservation policy beschrijft een organisatie op hoofdlijnen wat het beleid is ten opzichte van duurzame toegang. Dat er zo’n beleid is, betekent echter niet automatisch dat deze ook in de praktijk wordt gebracht. Ook zegt de preservation policy nog niks over de operationele processen binnen de organisatie. Met het project Duurzaamheidsbeleid willen de NCDD-partners een aantal bouwstenen opleveren om organisaties te helpen bij het ontwikkelen van duurzaamheidsstrategieën en de implementatie ervan.

Projectresultaten

In maart 2017 leverde het projectteam de Nederlandse versie op van de Catalogue of Policy Elements, die in 2014 gepubliceerd werd door het Europese project SCAPE. De Catalogus Duurzaamheidsbeleid op de NCDD-wiki levert de bouwstenen voor zulk beleid en biedt van alle afzonderlijke elementen een uitwerking, met (waar mogelijk een Nederlands) voorbeeld. Hiermee komt het projectteam tegemoet aan een veelgehoorde behoefte van instellingen om informatie over digitale duurzaamheid in het Nederlands te kunnen gebruiken.

Achtergrond

Het project bouwt voort op de resultaten van het NCDD-project Permanente digitale toegang door automatische kwaliteitscontrole dat tussen 2014 en 2015 werd uitgevoerd.

Projectleden

  • Barbara Sierman, Koninklijke Bibliotheek (projectleider)
  • Pepijn Lucker, Nationaal Archief
  • Annemieke de Jong, Beeld en Geluid
  • Tanja de Boer, Koninklijke Bibliotheek
  • Behrang Mousavi, Het Nieuwe Instituut

Meer informatie

Lees verder over dit project in het projectplan Duurzaamheidsbeleid (PDF). Bij vragen kunt u contact opnemen met projectleider Barbara Sierman via barbara.sierman@kb.nl.
Top