beeldband

Vooraankondiging: studiedag ‘Een web van webarchieven’

6 juli 2016 Gepubliceerd door Laat uw gedicht achter

Is uw organisatie bezig met webarchivering? Of wilt u er in de toekomst mee aan de slag? Reserveer dan donderdag 17 november in uw agenda voor de studiedag ‘Een web van webarchieven’ van het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) en de Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid (NCDD).

Het belang van webarchivering

Het wereldwijde web is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. We zijn sterk afhankelijk geworden van het web voor het vergaren en delen van informatie en kennis. Tegelijkertijd verdwijnen er dagelijks vele pagina’s die van belang kunnen zijn voor wetenschappelijk onderzoek, cultureel erfgoed of juridische bewijsvoering. Bepaalde websites moeten vanuit een wettelijke taak bewaard blijven, terwijl andere sites worden beschouwd als publicatie of onderzoeksobject. Daarnaast geeft het internet veel informatie over hoe mensen met elkaar communiceren, bijvoorbeeld via sociale media. Het behouden van het web voor de toekomst wordt daarom steeds belangrijker.

Ook in Nederland worden websites en sociale media gearchiveerd, door (publieke) organisaties uit verschillende domeinen en vanuit verschillende beweegredenen. Dit geldt voor onder andere archieven, bibliotheken, musea, gemeenten, waterschappen en kennisinstituten.

Samenwerking werkt

De domeinen en aanpak van de organisaties mogen dan verschillend zijn, maar de knelpunten bij het archiveren van het web zijn dat vaak niet. Instellingen lopen tegen dezelfde problemen aan en het ontbreekt nog aan echte samenwerking. Afstemming en kennisdeling kunnen er juist voor kunnen zorgen dat struikelblokken makkelijker kunnen worden weggewerkt en het proces sneller en soepeler verloopt. We kunnen leren van elkaars ervaring, onze activiteiten coördineren en desgewenst ook taken verdelen. Om die samenwerking te faciliteren, brengen de NCDD-partners onder leiding van Beeld en Geluid op 17 november de betrokken organisaties in Nederland bijeen.

 

web

Programma en aanmelden

De studiedag ‘Een web van webarchieven’ vindt plaats bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum op donderdag 17 november. We beloven interessante sprekers, de mogelijkheid om vakgenoten te ontmoeten en samenwerkingen aan te gaan, kennis te nemen van verschillende praktijkvoorbeelden en als uitsmijter de lancering van de werkgroep Webarchivering van de Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid (NCDD). Verdere details over het programma maken we in de aanloop naar de studiedag bekend via de website van de NCDD. Daar vindt u ook verdere informatie en contactgegevens. Deelname aan de dag is kosteloos na online aanmelding.

 

Gecategoriseerd in :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *Top