beeldband

De Digitale Stad kanshebber Digital Preservation Award

9 september 2016 Gepubliceerd door Laat uw gedicht achter

De ‘opgraving’ en reconstructie van De Digitale Stad, de eerste online community in Nederland, is door de jury van de Digital Preservation Awards samen met twee andere projecten geselecteerd voor de Award op het gebied van Safeguarding the Digital Legacy. De winnaar wordt op 30 november bekendgemaakt.

Kleine presentatie DDS, de digitale stad in Amsterdam Museum, voorjaar zomer 2014

De Digitale Stad

Initiatiefnemers voor het reconstrueren van de Digitale Stad (DDS) zijn het Amsterdam Museum, onder leiding van webarcheologie en gast-e-curator Tjarda de Haan, de Waag Society, Beeld en Geluid, UvA en een aantal DDS-webarcheologen. Doelstelling is het duurzaam kunnen behouden van een belangrijk stuk internethistorie en daarnaast ook lessen trekken voor net-archeologie in het algemeen: hoe kan je internetgeschiedenis reconstrueren, conserveren, ontsluiten en toegankelijk maken op wetenschappelijk en maatschappelijk niveau? Het project RE:DDS werkt samen met een grote groep partners in Nederland, waaronder het Netwerk Digitaal Erfgoed en de NCDD. Naar de duurzame bewaring van DDS wordt toegewerkt in een case study Aansluiting van DDS op het Netwerk Digitaal Erfgoed binnen het werkpakket Digitaal Erfgoed Houdbaar, dat gecoördineerd wordt door de NCDD-partners.

Webinar De Digitale Stad

Tjarda de Haan houdt op 22 september een gratis toegankelijke Engelstalige webinar over het project RE:DDS. Aanmelden is nog mogelijk.

Digital Preservation Awards

De prestigieuze internationale Digital Preservation Awards worden elke twee jaar uitgereikt aan mensen of organisaties die op een significante en innovatieve manier hebben bijgedragen aan het veiligstellen en toegankelijk houden van ons wereldwijde digitale erfgoed. De hoofdorganisator is de Digital Preservation Coalition. Marcel Ras, programmamanager van de NCDD, maakt tevens onderdeel uit van de internationale jury. Dit jaar vindt de prijsuitreiking tijdens een feestelijke ceremonie op 30 november in Londen. Er zijn Awards in zes categorieën:

  • Research & Innovation
  • Teaching & Communications (gesponsord door de NCDD)
  • Most Distinguished Student Work in Digital Preservation
  • Most Outstanding Digital Preservation Initiative in Industry
  • Safeguarding the Digital Legacy
  • The Digital Preservation Coalition Fellowship

Eerder deze week werden de finalisten voor de andere categorieën bekendgemaakt, met daarbij ook het NCDD-onderzoeksrapport ‘Constructing a network of nationwide facilities together’ (categorie Research & Innovation) en de introductiecursus voor data supporters Essentials 4 Data Support, van Research Data Netherlands (NCDD-partner DANS, 4TU.ResearchData en SURFsara – categorie Teaching & Communications). Bekijk hier het totaaloverzicht van finalisten.

Gecategoriseerd in :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *Top