• nl
beeldband

WDE: workshop ‘Webarcheologie: van opgraving tot e-depot’

12 april 2017 Gepubliceerd door
Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
12-04-2017
13:30 - 16:30

Locatie
Dordrechts Museum


In deze workshop neemt Tjarda de Haan u mee in de wereld van webarcheologie: niet met schep en borstel de grond in, maar met digitale technieken de sporen van het internetverleden blootleggen en reconstrueren. Hoe vind je verloren gegane digitale culturen terug? Hoe behoud je een belangrijk stuk internethistorie? En hoe stel je die vervolgens veilig voor toekomstige generaties?

Tjarda is als webarcheologe en e-curator bij het Amsterdam Museum betrokken bij het prijswinnende project ‘De Digitale Stad herleeft. Een case study voor webarcheologie’ van het Amsterdam Museum, Waag Society, Universiteit van Amsterdam en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. In deze workshop deelt ze haar kennis en ervaringen met het ‘opgraven’ van deze eerste virtuele community. Vervolgens neemt ze u mee in het proces van webarcheologie, zodat u goed beslagen ten ijs komt als u zelf een dergelijk project wilt opstarten of uitvoeren.

Sneak preview Handboek

De afgelopen jaren is er op verschillende conferenties, studiedagen en workshops aandacht geweest voor ‘De Digitale Stad herleeft’, met de uitreiking van de Digital Preservation Award in november 2016 als kers op de taart. Sindsdien hebben de projectpartners weer veel meters gemaakt en nieuwe mijlpalen behaald, die ze graag met u delen. Ook geeft projectleider Tjarda voor het eerst een ‘sneak preview’ van het nieuwe Handboek Webarcheologie dat in ontwikkeling is.

Kleine opstelling van De Digitale Stad in het Amsterdam Museum (2014)

Doelgroep

De workshop is bedoeld voor eenieder met belangstelling voor het reconstrueren en duurzaam toegankelijk maken van internetgeschiedenis, uit de erfgoed- en onderzoekssector en andere domeinen.

Programma en locatie

13.00 uur: Inloop (koffie/thee/broodjes aanwezig)

13:30 uur: Introductie:

  • Wat ís De Digitale Stad?
  • Nut en noodzaak
  • Doelstellingen
  • Digitale preservering: waar loop je tegenop (gevaren, drempels, complexiteit)?

14:00 uur: Getting started, webarcheologie stap-voor-stap:

  • Start: plan van aanpak, beleid/strategie, documenteren, bloggen, partners zoeken.
  • Graven: verhalen en data verzamelen, crowdsourcing.
  • Reconstructie: data analyseren en toegankelijk maken, webarcheologische tools inzetten/ontwikkelen, reconstrueren van erfgoed.
  • Oplevering voor collecties: archiveren van erfgoed in een e-depot (preserveringsscenario’s) en presenteren aan onderzoekers en publiek.

16:00 uur: Vragen en discussie

16.30 uur: Borrel

Aanmelden en locatie

Deelname is kosteloos na online aanmelding via het formulier onderaan deze pagina. Eventuele dieetwensen voor de lunch kunt u vermelden in het vakje ‘Overig’. Na aanmelding rekenen we op uw komst. Kunt u onverhoopt niet komen? Help ons verspilling te voorkomen en meld u tijdig af via info@ncdd.nl.

De bijeenkomst vindt plaats bij het Dordrechts Museum. Bekijk de website voor een routebeschrijving. Bij vragen kunt u contact met ons opnemen via info@ncdd.nl.

Ochtendworkshop

Voorafgaand aan de workshop Webarcheologie vindt van 10.00 uur tot 12.30 uur in dezelfde zaal de workshop ‘Webarchivering in Nederland‘ plaats. U kunt zich ook hiervoor kosteloos aanmelden. Kijk daarvoor op de pagina van deze workshop.

De Week van het Digitaal Erfgoed

Deze bijeenkomst maakt deel uit van de Week van het Digitaal Erfgoed (WDE), een initiatief van het Netwerk Digitaal Erfgoed om aandacht te besteden aan het beter zichtbaar, bruikbaar en houdbaar maken van digitaal erfgoed. Van 7 tot en met 14 april vinden er door het hele land bijeenkomsten plaats rondom diverse thema’s gerelateerd aan digitaal erfgoed. De bijeenkomsten rondom de ‘houdbaarheid’ van digitaal erfgoed worden georganiseerd in samenwerking met de Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid. De inschrijvingen hiervoor verlopen via de NCDD-site.

Kijk voor een overzicht van alle activiteiten in de Week van het Digitaal Erfgoed op de WDE-website.

Aanmelden


Gecategoriseerd in :

Commententaren zijn gesloten.Top